20 липня у середу фахівці у галузі виробництва хліба
зібрались на базі Донецького прес-клубу, для обговорення нагальних питань з
цієї тематики. Зараз всі говорять про можливе подорожчання хліба у зв’язку з
тим, що очікується слабкий врожай зернових. А чи варто про це говорити вже
зараз. На нашу думку саме так. Справа в тому, що заощадженогоможе вистачити лише на місяць, а потім всі
постануть перед проблемою, де ж саме брати нове борошно.
Ми звикли,до хлібних виробів
хорошої якості і вже не можемо собі уявити, що все може бути трішечки інакше. Давайте
спробуємо розібратися а звідки і як
береться хліб. Як утворюється ціна? І чи варто звинувачувати виробників хліба у
подорожчанні.
Основним гравцем на ринку
Донеччини є ТОВ «Золотий Врожай», це найбільший виробник хліба в
Південно-Східній Україні, який об’єднує 31 хлібозавод у
Донецькій,Луганській,Харківській та Дніпропетровській областях. Більш ніж15 мільйонів мешканців України, кожного дня
купують хлібобулочні вироби на цьому холдингу. Які його міцні боки? Це
закупівля якісної сировини безпосередньо у сільгоспвиробників. Це можливість
забезпечити її збереження на протязі тривалого часу на власних
елеваторах. Це сучасне обладнання, ощадне відношення до традиційних методів та
рецепти виготовлення хліба, підтримка буферних запасів зерна та борошна з метою мінімізації
ризиків цінових коливань.
Добра мука починається з
закупівлі якісного зерна, яке надходить на мелькомбінат з сертифікатом
відповідності. Тим не менш виробнича лабораторія підприємства виробляє
ретельний аналіз кожної партії зерна по всіх показниках.
Так що ж саме може вплинути на
подорожчання хліба. По перше, це те, що умови доброчесної конкуренції в нашій
країні не створені, багато міні комбінатів працюють не сплачуючи податків ,до
державного бюджету і ухиляючись від прозорості. Це і те, що немає сучасної
комунікації між хлібавиробниками і
представниками Уряду. Начебто всі сидять в одному човні, тільки кожен працює в
різному напрямі і немає чітких правил гри. Чого нам з Вами очікувати.
Всі ми знаємо, що будь який
бізнес повиненприносити прибуток, а
якщо цього не буде, то і бізнес зникне. Так ось виробники хліба не можуть
працювати собіу збиток. Якщо цього року
не буде належного вражаю, то на думку експертів подорожчання можна і не
уникнути.
Люди, які цим займаються, вже зараз говорять, що заробітоку хліба виробників не відповідає сучасним
вимогам і якщо належної винагороди за труд не буде, то люди можуть покинути цим
займатися. Що ж будимо сподіватись що
вражай цього року буде хороший, а якщо погодні умови змусять все ж таки
підвищити ціни на хліб, то ми до цього поставимось з порозумінням.